Hopp til hovedinnhold

Skeivt kulturår 2022

I år er det 50 år siden avkriminaliseringen av homofili i Norge. Dette skal markeres og feires over hele landet under Skeivt kulturår 2022.

I Slemmestad vil bla. Slemmestad filmklubb invitere til utekino med den legendariske filmen "Fucking Åmål" En skeiv opplevelse der det oppfordres til å ta med stol, pledd, varme klær og nyte en av de fineste og mest befriende filmene som er laget i Skandinavia om å være ung og forelsket, uansett legning. 

Andre eksempler fra programmet i Asker er skeiv forfattersamtale hos Bokhandleren på Tofte forfattersamtale, Sailorboys og Skeivhet til sjøs på Oslofjordmuseet, skeiveutstillinger på Galleri Trafo, skeiv quiz, teaterforestilling og skeive filmer på kulturhusene og UngKultur fortsetter å arrangere SWAG, en møteplass for skeiv ungdom i Asker.

Hold deg oppdatert om hva som skjer den digitale kalenderen «Hva skjer i Asker» og på vår hjemmeside www.sekkefabrikken.no

Ordfører glad for feiringen

Ordfører Lene Conradi mener det er mange grunner til at det er viktig for Asker kommune å delta i den nasjonale feiringen av Skeivt kulturår.

– Skeivt kulturår er en unik mulighet til å fremme mangfold, likeverd og respekt. Ikke minst synes jeg det er viktig å vise storsamfunnets støtte til de menneskene som opplever fordommer og diskriminering. Det er, dessverre, fortsatt behov for mer kunnskap og toleranse i samfunnet vårt. Med 50-årsjubileet for oppheving av homofililoven som bakteppe, er skeivt kulturår også med på å fortelle viktig norgeshistorie. I år markerer vi blant annet med å flagge med regnbueflaggene våre foran rådhuset den 21. april, i tillegg til som vanlig under Pride i juni.

Drag på biblioteket

I Asker kommune har biblioteket laget et omfattende program på de fem filialene sine, med blant annet bokutstillinger, høytopplesninger, forfattersamtaler – og dragshow.

På scenen står dronning Nabi Yeon Geisha med rosa hår og blomstret tyllkjole. Dragartisten har inntatt tronen på Askers bibliotek, med et eventyr med skeiv tvist. Foran henne sitter barn med tindrende øyne og lytter til eventyret om «Stjerneilden». Etter eventyrstunden har barna tusen spørsmål om den fine kjolen og om hvordan det går med gutten Tio i fortellingen. De løper fram for å bli tatt bilder av sammen med dronningen. Remi Johansen Hovda, aka. NabiYeon Geisha, er dramapedagog og dragartist. Gjennom forestillingen ønsker han å utfordre kjønnsrollemønstre, og målet er at eventyrstunden kan være med å skape rom for å snakke om det å være litt annerledes-både for barn og foreldre.

Biblioteksjef Siri Tidemann Naalsund mener biblioteket er en viktig arena for å synliggjøre den skeive historien.

– Vi ønsker å trekke linjene fra det vi ser at skjer i andre deler av verden inn i biblioteket og vår egen hverdag. Foregår det sensur innenfor de forskjellige kunstformene i Norge, og i hvilken form foregår den i så fall? Hvordan er det å stå frem i et miljø der det å være skeiv ikke er godtatt? Og hvorfor er det så utfordrende å finne skeiv litteratur for barn av norske forfattere, spør hun.

Naalsund oppfordrer innbyggere til å ta kontakt med bibliotekene dersom de kjenner til skeiv lokalhistorie, transhistorie, oppveksthistorier og biografier.

– Del gjerne historier, kunnskap og bøker med oss, sier hun.

---

Dette er Skeivt kulturår:

Skeivt kulturår 2022 skal markere og feire at det i år er 50 år siden avkriminaliseringen av homofili i Norge. 21. april 1972 ble §213, som forbød seksuelle handlinger mellom menn, fjernet fra straffeloven. For å markere dette har Nasjonalmuseet, Nasjonalbiblioteket og Skeivt arkiv gått sammen om initiativet til en nasjonal feiring for å formidle og diskutere skeiv kunst, kultur og historie. Aktører over hele landet inviteres med til å løfte frem og synliggjøre skeiv historie, og feire denne viktige milepælen i norsk historie.

Skeiv_Animasjon.gif

Kulturbyggere